Yeni girişiminizi başlatmak için vizyonunuz ve tutkunuz vardır. Bunun yanında öz disiplin ile çok çalışmanıza da güvenerek işe başlarsınız.
Ardından, işler büyüdükçe liderlik ve yönetim becerilerinin önemli hâle geldiğini farkedersiniz. İster tek kişi ister binlerce kişilik çalışanınız olsun, bilmeniz ve uygulamanız gereken önemli konular vardır.
Unutmayın, işiniz tek başınıza değil, doğru ve kaliteli bir ekiple büyüyebilir. Bugünün markalarının başarısı, liderlik yapabilen kurucularından ve çalışanlarının kalitesinden geliyor.
Kendinizi doğuştan bir lider olarak kabul edebilirsiniz veya yeni rolünüzün bazı yönleri üzerinde çalışmak durumunda kalabilirsiniz. Pratik yaparak, yeni dünya düzeninde liderliği öğrenerek bu temel alanlarda becerilerinizi güçlendirebilirsiniz.
Girişimciler İçin Liderlik Becerileri Nelerdir?
1- İletişim Becerilerinizi Geliştirin.
Her insanın kendine özel bir iletişim dili var. Bu dili anlamak sizi insanları anlama konusunda güçlü kılar. İletişim becerisi için önce okuma yapın veya eğitim alın sonrasında çalışanlarınızın sizinle iletişim kurmasını sağlayın. Onlarla farklı konularda konuşun. Fikirleri tartıştırın, geri bildirimlerini ve görüşlerini isteyin.
2 – Dinleyin.
Özellikle bütünsel dinleme becerisi geliştiren liderler, söylenenin çok ötesinde, söylenmeyen ama ses tonuna ve beden diline yansıyan her şeyi duyabilirler. Bu çok büyük bir güç. Dinleme becerinizi geliştirmek için, cevap verme arzusunda olan iç sesinizi susturup, karşı tarafın en temelde ne anlatmak istediğine odaklanabilirsiniz.
3- Soru Sorun.
Güçlü sorular sorarak hem ekibinizi tanıyın hem de onlara kendi içlerinde derinlemesine düşünme fırsatı sunun. Soru sormak, karşı tarafa dinlenildiğini hissettirir ve değer duygusu oluşturur. Sizin içinse detaylı bilgi edinme fırsatı sağlar.
Mesela, çalışanlarınızı nelerin motive ettiği ve kişisel hedeflerinin neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin. Sorularınızı dedektif gibi değil, doğal ve insani olarak, uyum içinde sorun.
4- Geri Bildirim Paylaşın.
Ekibinize net ve etkili geri bildirim verin. Tam olarak ne istediğinizi anlamaları ve yanlışlarını fark etmeleri açısından doğruları söylemek önemli. Bununla birlikte nasıl söylediğiniz, ne söylediğinizden daha da önemli.
Üzersem, kırarsam, ayıp olursa!’ diye söylenecekleri net ifade edememe, işinize zarar verdiği gibi hataların da tekrarlanmasına neden olur.
Geri bildirim verirken, izin alarak, davranışa yönelik, açıklayıcı, çözüm odaklı ve ses tonunuza dikkat ederek ilerlemeniz etkili olacaktır.
5- İlham Verin.
Tutkunuz ve amacınız ekibinizi birleştirsin. İşin arkasındaki büyük resmi anlamaları ve o büyük resmin bir parçası olduklarını hissetmeleri çok değerli. Bununla birlikte, her durumda o büyük resme bağlı bir lider görmeleri cesur olmaları açısından kıymetli. Bir marka için sürdürülebilirlik en çok buradan sağlanır.
6- Gelişimlerine Katkıda Bulunun.
Çalışanlarınıza yapacağınız her yatırım, hem onlara, hem işinize, hem de size katkı sağlayacaktır. Bırakıp gider endişesi ile eğitimden uzak durmak işinize yapılacak en büyük darbedir. Gitmesi, eğitim almasına değil, işinde mutlu olup olmadığına bağlıdır.
Ekibinizi eğitimlerle geliştirin. Ayrıca, psikolojik ihtiyaçlarını fark edip gerekirse destek almalarını sağlayın.
Girişimcilik bireysel çabadan çok ekip ve ekibin uyumu ile gerçekleşir. Bunu anlayamayan girişimciler hem ekiplerini hem de kendilerini yıpratırlar.
İşin kalitesi ekibin kalitesinden gelir. Ekibin kalitesi ise her bireyi yönetmeyi bilen liderlerlikten.