Yapacak o kadar çok işiniz var ki. Gelecek için büyük hayalleriniz, onları gerçekleştirmek için planlarınız sizi bekliyor ama telefonun, internetin veya televizyonun başından kalkmak zor geliyor ve yapmak istedikleriniz için kendinizi bir türlü motive edemiyorsunuz.
Her insan zaman zaman bu durumu yaşar tembellik yapmak ister.
Ancak çok başarılı GİRİŞİMCİLER tembelliği bir kenara bırakıp harekete geçebiliyorlar. Çünkü iş girişimin başındaki kişi harekete geçtiği sürece kazandırır.
Peki böyle durumlarda tembellikle nasıl baş edebilirsiniz?
- ‘Önce yapılacak işin sizin için ‘Neden önemli?’ olduğunu kendinize sorun, cevabı yazın ve yüksek sesle tekrarlayın. Değerin ağzınızdan çıkması ve bunu kulağınızın duyması beyninize sıkı bir mesaj verecektir. Ne kadar değerli o kadar etkili.
- İşinizi halletmenin olumlu yönlerine odaklanın. İşinizi tamamladığınızda yaşayacağınız olumlu duyguları düşünün ve bitirmenin tüm avantajlarının bir listesini yapın. O anki kendinizi hayal edin. Ne hissettiriyor?
- Dağınıklığı giderin. Çalışma alanınızdaki aşırı kaos, motivasyonu ve enerjiyi sizden uzaklaştırır. Masanızı temizlemek ve işleri biraz düzenlemek için birkaç dakikanızı ayırın. Ama bunu ertelemek için bir bahane olarak kullanmayın. Sadelik odağı güçlendirir. Okuma yaparken, etrafı görmeyi engellesin diye şapka takmayı önerenler bile var.
- En verimli saatlerinizi tespit edin. En önemli işlerinizi, bir an önce bitirmek istediklerinizi o saatlere yerleştirin. Tembellik zamanınızı akıllıca kullanın. Sizi tam rahatlatsın ki aklınızda çekici aktiviteler kalmasın.
- Yorulduğunuzda verdiğiniz araların kısa olması daha destekleyici olur. Motor soğumadan tekrar devam etmek hız kazandırır.
- Çözüm bulamadığınızda aynı konuda sürekli takılı kalmak yerine çok farklı aktiviteler ile konudan uzaklaşmak zihnin çözüm bulmasına destek verir. Sizi de sıkıntı içinde kıvranmaktan ve işten uzaklaşmaktan korur.
- Bazı görevlerin eğlenceli olmadığı gerçeğini kabul edin. Başarılı bir yaşam, her gün yapmak istemediğiniz birkaç şeyi yapmayı gerektirir. Mümkün olduğunca keyifli hale getirerek bir şekilde halledin. ‘Bunu nasıl daha eğlenceli/keyifli yapabilirim?’ sorusu değerli.
- Zamanın daha fazla farkında olun. Televizyon seyrederken veya internette gezinirken zaman kolaylıkla akıp gidebilir. Mevcut görevinizden bağımsız olarak, zamanı takip edin. Her saatin sonunda kendinize neyi başardığınızı sorun.
- Motivasyonunuz destekleyecek mekanlar veya insanlar iyi gelebilir. Bir düşünün verimli olduğunuz yerler nereler?
Zoru kolaya çevirecek dışardan bir etki değil sadece bizim tutumlarımız olacaktır.