Başarılı Dijital Girişimcilerin 5 Özelliği

Başarılı Dijital Girişimcilerin 5 Özelliği

Bazı insanlar vizyoner olarak doğarlar bazılarına ise vizyonerlik dayatılır.

Hayatınızda bir liderin, girişimcinin veya yenilikçinin doğal ruhuna sahip insanları tanıyor olabilirsiniz. Veya bizzat kendinizsiniz.

Ancak, çığır açan bir şirketin başında olmak için gerçekten ne gerekiyor?

Uyum yeteneği ve güçlü bir vizyon çok önemli.

Bununla birlikte dijital dünyadaki girişimcilerin kritik özellikleri vardır.

Gerekli özelliklerden bazılarını beslemek diğerlerinden daha zordur. Ama neyse ki, hepsi uygulama ile geliştirilebilir.

Başarılı dijital girişimcilerin şu önemli özelliklerini göz önünde bulundurun;

1. Ölçeklendirme Gücü

Herhangi bir girişimci, o “an” geldiğinde büyümeye hazır olmalıdır. Bununla birlikte, dijital girişimcilerin ölçekleme için çoğundan daha hazır olması gerekir. Dijital ve teknoloji ortamı genellikle diğer sektörlerden çok daha hızlı büyür.

Örneğin, Amazon’a bakın: Hayata bir kitapçı olarak başladı, küresel bir pazar yeri haline geldi ve şimdi yeniden gerçek mekânda faaliyet gösteren mağazaları bile var.

Etkili bir şekilde ölçeklendirmek için ürünlerinizi ve eşsiz satış vaadinizi iyi tanımlamanız gerekir. Sizi rakiplerinizden farklı kılacak ne?

Ayrıca, hitap ettiğiniz müşteri türünün derinlemesine bir görüşüne ihtiyacınız olacak. Pazarınız hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, bağlantınızı kaybetmeden büyümek o kadar kolay olur.

2. Uyum İstekliliği

İnternet ve sanal dünya, büyüyen girişimcilerin bir petri(kültür) kabıdır. Bu durumda faaliyete geçen girişimlerin çoğu sürekli olarak gelişir ve değişir.

Mesela Facebook’a bakın. Bu sosyal medya platformu, müşteri ihtiyaçlarına ve uluslararası beklentilere uyum sağlama becerisini göstermiştir. Şirketi mahvetmekle tehdit eden bir veri skandalının ardından Facebook, müşterilerini daha rahat hissettirmek için odağını değiştirdi.

Zuckerberg ayrıca insanların şu anda ihtiyaç duyduğu özelliklere göre sürekli olarak Facebook platformuna yeni özellikler ekliyor. Hepsi aynı sağlayıcı aracılığıyla sunulan video akışı, AR uygulamaları ve hatta VR hizmetleri var. Facebook, hedef kitlesine önem veriyor ve buna göre uyum sağlıyor.

3. Direnç ve Güç

Her hatayı öğrenmek ve büyümek için bir şans olarak kullanın.

Teknoloji ve dijital manzaralar ne kadar heyecan verici olsa da potansiyel sorunlarla da doludur. Yeni ortamları keşfetmeye devam ederken, ortaya çıkabilecek zorluklara hazırlıklı olmak çok önemli. Örneğin, şirketler yapay zekaya daha fazla nakit harcamaya başladığında, tüketiciler heyecan ve korku karışımı bir tepki verdi.

Yapay zekâ alanında ilerlemeye devam etmek için, liderlerinin oluşturdukları yapay zekâ araçlarının güvenliği konusunda müşterilerine güvence vermesi önemliydi.

Dijital ortamda ileriye doğru atılan bir adımın müşterilerinizden olumsuz geri bildirim almasına yol açacağı zamanlar olacaktır. Başarının anahtarı, gelişen bir zihniyet oluşturmaktır.

Müşterilerinize önünüze çıkan zorlukları atlatabileceğinizi gösterin ve gerektiğinde yaklaşımınızı değiştirin.

4. Bozulmaya Dikkat

Statükoya bağlı kalmayı tercih ederseniz, dijital ortamda uzun süre hayatta kalamazsınız.

Günümüzün dönüştürücü şirketlerinin başarıya giden yolda uyum sağlamaya ve devrim yapmaya istekli olması gerekiyor.

Örneğin, Google’ın ana şirketi Alphabet’e bakın. Alphabet markası, Google’ın listelemelerinde görünenleri kontrol etmek için algoritmalarını sürekli olarak günceller.

Google yeni bir algoritma kullanıma sunduğunda, çoğu işletme sahibi birden bire stratejilerini web sitelerinin görünür durumda olmasını sağlayacak şekilde uyarlamak zorunda kalır. Ancak bu, şirketler için ne kadar stresli olsa da müşterilerin daha iyi ve daha alakalı bir arama deneyimi yaşaması anlamına da geliyor.

Dijital bir girişimci olarak işleri altüst etmekten korkmayın. Netflix, Uber ve hatta Airbnb, normalin ötesine bakmaya ve kutunun dışında düşünmeye istekli oldukları için dünyanın en hızlı büyüyen markalarından bazıları haline geldi.

5. Sınırsız Motivasyon

Son olarak, ne yaptığınızı gerçekten önemsemek yardımcı olur.

Sağlam bir misyonu olan şirketler, günümüzde en hızlı büyüyen şirketlerdir. Geleceğe ve oluşturmak istediğiniz vizyona odaklanmanız sizi doğru yönde ilerletecektir. Vizyon, aynı zamanda müşterilerinize, markanızı öğrenirken ilişkilendirecekleri bir fikir verir.

Dijital girişimcilerin, zor zamanlar ve rekabetin yoğun olduğu zamanlarda bile gözlerini sadece kazançtan ayırmayı ve ilerlemeye devam etmeyi bilmeleri gerekir.

Başarıya giden yolda, yazılım hatalarından marka sorunlarına kadar çeşitli zorluklarla karşılaşacaksınız. Ancak azimli bir girişimci, bu sorunların onları durdurmasına izin vermez.

Sınırsız motivasyona ve kararlılığa sahip biri, her duvara tosladığında daha da benzersiz fikirler bulmak için ilham alacaktır.

Gerekenlere Sahip misiniz?

Bir girişimci olmak, tatmin edici bir deneyim olabilir, ancak aynı zamanda, özellikle günümüz dünyasında son derece karmaşıktır. Etkili özellikleri beslemek, kendinizi adapte edebilmek ve sürekli öğrenmeye açık olmak bu rekabetçi ortamda hayatta kalmanıza yardımcı olacaktır.

tr_TR