Hayatınızda zaman zaman yataktan bile kalkmak istemeyeceğiniz anlar yaşayabilirsiniz. Hatta sadece boş boş oturup ne kadar mutsuz olduğunuzu düşünürsünüz.
Bu duygular, hafif bir depresyonun belirtileri olabildiği gibi iş veya kişisel hayatınızdaki stresin neden olduğu duygusal tükenmişlik de olabilir. Belki de sadece motive olamıyorsunuzdur.
Her ne sebep olursa olsun, unutmayın ki düşünceleriniz kim olduğunuzu tanımlamaz. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız, bu sizi başarısız yapmaz. Sadece insan olduğunuzu hatırlamanız gerekir. Girişimci olarak gününüzü mutsuz bir şekilde geçirmemeniz çok önemli. Fakat hayatın içinde mutsuzluklar da bir gerçek. Bu ruh halinden bir an önce çıkmak için kendinize özel şeyler yapmalısınız. Yoksa bu durum sizi içine çekecek ve daha kötü sonuçlar getirecektir.
Mesela hemen, keyif veren bir kitaba dalın veya sizi güldüren bir dizi izleyin. Tutku duyduğunuz bir hobiye zamanınızı ve enerjinizi verin. Bu sayede hayattan heyecan alacak ve karşınıza çıkan her türlü zorluğun üstesinden gelmeye küçük adımlarla da olsa başlayacaksınız. Sizin için, hiçbir şey yapmak istemediğinizde yapabileceğiniz birkaç strateji paylaşmak istiyorum.
1- ‘Neden’inizi hatırlayın: Hiçbir şey yapmak istemediğinizde pişmanlık duymak ve kafanızda meşru sebepler bulmak cazip gelebilir. Ancak, işinizi ‘neden’ yaptığınızı hatırlatırsanız, devam etmek için daha fazla istekli olursunuz. Belki bir mülk satın almak, ailenize destek olmak veya evsizlere barınma sağlamak istiyorsunuz. Ne olursa olsun, “neden”iniz, zihninizin o önemli hedefe sizin için derin bir anlam ifade ettiği için odaklanmak isteyecektir.
2- Duş alın: Bir duş sadece temiz hissettirmez, aynı zamanda tazelenmiş ve yenilenmiş hissettirir. Dolayısıyla, moraliniz bozukken hızlı bir duş alın. Sizi daha iyi hissettirecek ve bu durumdan çıkmanın ilk adımı olacaktır.
3- İşleri yönetilebilir görevlere bölün: Tamamen motive olmadığınızda, iki seçeneğiniz vardır. Toparlanıp pes etmek ya da kendinizi bir şeyler yapmaya zorlamak.
Peki, büyük hedefiniz nedir? Belki 10.000 dolar biriktirmek, Paris’e gitmek veya ailenizden birine yardım etmek. Bunları yazın ve daha küçük hedeflere bölün.
Örneğin, bir sayfa için 500 kelime yazma veya günde 30 dakika Instagram sayfasına vakit ayırma gibi hedefler belirleyebilirsiniz. Çoğu insan bu tür hedeflere sadık kalabilir. Görevleri yönetilebilir parçalara bölmek, büyük hedefi zihninizde daha kolay hale getirir.
4- Her şeyi bırakın. O an her şeyi bırakıp yürüyüşe gidin veya sakince oturun. Bazen fazla aktif olmak insanı tüketir. Yavaşlamak, boş durmak aslında bir nimettir. Ve size ne kadar iyi geldiğini denemeden asla anlamazsınız.
5- Bazen sadece sürekli iş yaptığınız masaya oturmak kendiliğinden çalışmanızı sağlar. Çünkü beyniniz sürekli orada belli bir işi yapmanıza alışmıştır. Yani ona programlı kalmıştır. İş yapmasanız da masanıza oturun.
6- Doktorunuzla konuşun: Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa ve bu sizi mutsuz, depresif hissettiriyorsa sağlık uzmanınızdan randevu alın.
Siz nereye gidiyorsanız işiniz de oraya gidiyor.
O zaman her daim önce kendinizi toparlayın. Küçük şeylerin sizi üzmesine izin vermemek önemlidir. Hayat bazen zor olabilir, ancak tutumunuzu değiştirerek onu biraz daha iyi hale getirebilirsiniz. Sadece bir ayağınızı diğerinin önüne koymayı düşünmeyin, aynı zamanda başka neler yapabileceğinizi de düşünün.