Hiç kimse girişimini kurarken batması için yola çıkmaz. Başarılı olmasını ve arzu ettiği maddi-manevi kazancı getirmesini ümit eder. Başta tatlı, tarifsiz bir heyecanınız, müthiş bir iç motivasyonunuz vardır. Hazır hissedersiniz ve o büyük hayallerinizi hayata geçirmek için sabırsızsınızdır.
Durum böyle iken, girişimler neden başarısız olur ve batar?
Burada öncelikle belirtmek isterim ki, başarısızlık bir girişim için çok öğretici ve dönüştürücüdür. Ancak ve ancak o noktadan sonrasında devam edebilenler için.
Peki o zaman, başarısızlıktan batmaya giden yolda neler var?
1.Net tanımlı bir amacınızın ve arkasında güçlü bir sebebinizin olmaması.
Sadece, “Bir fikrim var, bu işi seviyorum, piyasada benzer iş yok” diye işe başlarsanız sonunu getiremezsiniz. “Yaptığınızı neden yapıyorsunuz?” sorusunu muhakkak güçlü nedenlerle cevaplayın. Yoksa tökezlediğinizde sizi tekrar ayağa kaldıracak yeterli motivasyonunuz olmaz.
2.Sürükleyici ve gerçek tutkunuzun olmaması.
Girişimciliğin zorlayıcı parkurlarında sizi yolda tutacak en önemli nokta tutku. Tutku adanmışlığı getirir.
“Bir şeye İLGİ DUYMAK ile ADANMIŞ OLMAK arasında fark vardır. İlgilendiğinizde sadece uygun olduğunuzda yaparsınız. Adandığınızda ise hiçbir bahane kabul etmezsiniz.” KENNETH BLANCHARD
Her şey değişiyor ve değişecek. Tutkunuz yoksa değişiklikler karşısında işinizi yürütmek emin olun yorucu gelecek.
3.Stratejinizin olmaması.
Kendi tutkunuz için yola çıkarken iyi analizli, gerçekçi stratejileriniz olmazsa kaynaklarınızı ve en önemlisi kendinizi tüketirsiniz.
Net tanımlı bir strateji, hedeflerinize ulaşmak için eylem planları yapmanıza yardımcı olur. Önünüzü görmenizi sağlar. Geleceği bilemezsiniz ama stratejinizle zihinsel olarak güvende hissedersiniz. İyi bir strateji riskleri azaltır, kaynaklarınızı verimli kullanmanızı sağlar ve rekabet avantajınızı artırır. Ayrıca insan kaynaklarınızı, finansal kaynaklarınızı, tedarik zincirinizi ve diğer işletme kaynaklarınızı etkili bir şekilde yönetebilmenize olanak sağlar.
4.Odaktan çıkmak
Girişimcinin işi ‘fırsat’ görmek olunca işler bir noktadan sonra sarpa sarıyor. Çünkü her yer fırsat dolu geliyor. Bu ise odağı kaydırmayı, işleri bölmeyi beraberinde getirebiliyor.
Bir işte başarı sağlamak, sonrasında yeni açılımlar yapmak, aynı anda 3-5 işte başarı sağlamaktan çok daha kârlı ve mantıklı.
Çünkü farklı işlere yetişmeye çalışmak mevcut işlerinizin kalitesini ve getirisini düşürür.
5.Tek başına her işe yetişmeye çalışmak.
Her iş ekip işidir. Ve sizin her işin uzmanı olmanız mümkün değil. O zaman kimlerin kaynakları size destek verebilir, önce bunu bulun. Uyumlu bir ekibin başaramayacağı iş neredeyse yoktur.
Peki buna rağmen bir girişimci neden tek başına veya ekibine rağmen tek başına gibi hareket eder?
Kendi aklına ve yeteneklerine güvenirken başkalarına güvenmediği için. Kendisi gibi yapılamayacağına inancı vardır çünkü. Kendiniz gibi yapacaksanız diğerlerinin orada ne işi var, önce bunu sorgulamalısınız.
Ve her işin uzmanı olmanın mümkün olmadığı bir dünyada uzmanlara iş yaptırabilmenin ayrı bir maharet gerektirdiğini anlamalısınız. Güvenmek, sorumluluk vermek ve onları yetiştirmek en güzel liderlik becerisidir.
6.Yanlış insanlarla ortaklık veya çalışma yapmak.
Ortaklık bir işi büyütecek en kârlı yollardan biridir. Bununla birlikte neticeleri pek de kestirilemez. Sonuçta işin içindeki insan unsuru. Ortaklık ve çalışmalar konusunda yapılacaklarda net olmalısınız. Sözleşmelerle hukuksal desteği muhakkak korumanız gerek. Özellikle duygusal davranılan ve baştan belirlenmeyen, net prensipleri olmayan bir ortaklıkta, herhangi bir aksaklık çıktığında ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Profesyonel çizgiyi en baştan koyabilmeyi bilmelisiniz.
7.Risk alamamak.
“Başarı, riskin oyun alanıdır.” – John C. Maxwell
Ticareti heyecanlı kılan risk almaktır. Bununla birlikte gerekli verilerin iyi okunması, analizlerin dikkatli yapılması ve esneme payınızı iyi bildiğiniz riskler almaya değer. Riskler, büyük başarılara yol açan sıra dışı fırsatlar haline dönüşebilir.
Risk yoksa büyüme de bir anlamda yok.
Büyük fırsatları yakalamak, rekabette güçlü olmak, inovatif yaklaşım sergilemek için risk almanız şart.
8.Pazarlama ve satışı kötü yönetmek.
Ürün veya hizmette iyi olmak tek başına başarıyı getirmiyor. Özellikle günümüz dünyasında, işin özelliğine göre uygun pazarlama ve satış yapılıyor olması, girişimin geleceğini derinden etkiliyor. Pazarlama kötüyse satışa da kötü yansıyor. Pazarlama iyi olsa da satış iyi değilse emek zahmet çekilen müşterinin heba edilmesi söz konusu. O zaman bu konularda donanımlı ekiplerle çalışmak önemli.
Şimdi, bu başlıklarda neredesiniz bir düşünün ve hemen etkili adımları atmaya başlayın.
Sürekli çalışıyor, bir şeyler yapıyor ama istediğiniz sonuçları elde edemiyorsanız işiniz iyiye gitmiyor demektir. Bir an önce neyi yanlış yaptığınızı fark etmeli ve sonuçları düzeltmeye bakmalısınız.