Bir işe başlamadan önce bilinmesi gereken 5 nokta

Bir işe başlamadan önce bilinmesi gereken 5 nokta

İş Kurmak için emin misiniz?

Eğer sizde kendi işini kurmak isteyen bir kadınsanız, bir iş kurmadan önce emin olmanız gereken 5 noktayı bilmek daha sağlıklı bir karar almanıza destek olacaktır. İşte o 5 nokta:

1-Geçiminizi sağlayacak bir miktar paranın varlığı.

Öncelikle geçiminizi belli bir süre sağlayacak bir gelirinizin olması önemli. Maaşlı bir iş, belli bir süre yetecek ( en az 2 yıl) birikim veya eş, aile gibi birinci dereceden başka kişilerin geçimi sağlaması ile sizin rahat olmanız gibi.

Peki neden önemli?

Bugün, restorant da açmak isteseniz, koçlukta yapmak isteseniz, online işiniz de olsa her iş en başta maddi ve manevi yatırım ister. Başta ve sonrasında yatırım yapılmayan işler sürdürülebilir olmakta zorlanır ve batar. Kazanabilirsiniz belki ama belli bir süre kâr etmeyeceğinizi bilerek yola çıkmak beklentilerinizi ayarlamanıza yardımcı olur.

Şöyle bir düşünün; kâr edilmeyince acil ihtiyaçlarınız nereden karşılanacak?

Ayrıca, aylık ödenecek faturalarınız , kiranız veya borcunuz varken yeni bir iş kurup geçim kaygısı ile yola çıkmak günümüz iş dünyasında baştan yıpratıcı olur.

Kaygının getirdiği stresten dolayı işinizi ve markanızı doğru konumlandıramazsınız.İşinize ve kendinize yatırıma öncelik veremezsiniz sunumlarınıza ve konuşmalarınıza kaygı yansıdığı için potansiyel müşterilerinize itici gelir, en kötüsü de istemediğiniz şartları, ortaklıkları ve müşteri tiplerini mecburen kabul etmek zorunda kalabilirsiniz.

2-Sektörü bilmeden o işe girmeyin.

Daha önce hiç ananas görmemiş, koklamamış, tatmamış birinin fırsat zannettiği veya beğendiği için ananasa yatırım yapması ne kadar akıllıca geliyor?

Sıkça bahsettiğim bir konudan örnek vermek istiyorum.

Bugün koçluk mesleği bir çok kişiye farklı sebeplerden dolayı cazip geliyor. Süreci bilmeyip sadece sonuca bakarak yola çıkan çok kişi gördüm. Daha önce hiç koçluk almamış, sektörü global ve yerel araştırmamış, tek bir koçla bile konuşmamış ve sonunda yolun ortasında nereden gelip nereye gideceğini şaşırmış insan çok.

Kahveyi sevdiği için kafe açmak, giyinmeyi sevdiği için tasarımcı olmak, insanlara fayda sağlayacağım diye koçluk, danışmanlık yapmak bir iş için maalesef yeterli değil.

Her işin bilinenleri olduğu kadar bilinmeyenleri, söylenenleri olduğu kadar söylenmeyenleri var.Öğrenmenin en rahat yolu işi farklı açılardan araştırmak. Özellikle hiç kendi iş tecrübesi olmayanlar için elzem.

Ama her şeyden önemlisi kendimizi tanımak ve araştırmak (evet kendimizi araştırmak!). Neleri yapmak istediğimizi veya istemediğimizi, nereye kadar nasıl esneyebileceğimizi detaylı şekilde bilerek yola çıkmak. Aksi halde her iş bizi bir yerde bunaltacaktır.

3-Dayanıklılığınız yoksa kendi işinizi kurmanızın henüz vakti değildir.

Herkes kendi işini yapmanın güzel taraflarını anlatır.( ben de güzel olduğuna çok inananlardanım) Bununla birlikte işin birde öteki yüzü var ki dayanıklılık gerektiriyor.

İşi öğrenirken, sürdürürken ve inovasyon yaparken nereye kadar dayanabileceksiniz?

Defalarca konfor alanından çıkmak, gerektiğinde uykusuz kalmak, bazen işlerin istediği gibi gitmeyeceği ihtimalini baştan kabullenerek yola çıkmak ne kadar dayanabileceğimiz bir durum?

Hele ki psikolojik olarak zor bir dönemden geçiyorsanız( boşanma, iflas, kayıp vb) ve bir de buna iş yükleri eklenirse ne kadar kararlı durabilirsiniz?

Özellikle ilk defa iş kuracaksanız hiç bilmediğiniz bir yola gireceksiniz demektir. Bu da bilinmeyene hazırlıklı ve esnek bir yapıda güçlü olmayı gerektirir.

Her şeyi güçlü bir psikoloji ile yönetmenin hem işinize, hem sağlığınıza hem de ruhsal durumunuza etkisi paha biçilmez.

Bir çok başarılı girişimci zor görünenleri psikolojileri farklı ve pozitif olduğu için zor görmüyor, hatta çoğu kez zevke dönüştürüyor. O sebeple tehdit değil fırsat olarak algılıyor.

4-Daha çok vaktim olsun diye iş kurmayın

Hem çalışayım hem de kendime, aileme daha çok vaktim kalsın düşüncesiyle kendi işinizi kurmak istiyorsanız , özellikle 9-5 çalışıyor ve daha az çalışma saatlerim olsun diye düşünüyorsanız açık açık baştan hiç heveslenmeyim derim.

Evet kendi işinin sahibi olmak istediğin saatte başlayıp istediğin saatte işi bırakmak anlamına geliyor belki, fakat bu iş saatlerinin azalacağı anlamına gelmiyor tam aksine çoğu zaman kendini 24 saat iş ile bağlantılı, her konuyu düşünürken bulmak anlamına geliyor. (Çalışanlar, finansallar, fırsatlar, işbirlikleri… vs)

Bahsedilen az çalışma saatleri yıllarca çalışıp bir düzen oturunca özellikle kaliteli bir ekip ve düzenli bir yapı oluşmaya başlayınca belki olabiliyor, çünkü girişimcilerin çoğu hemen ikinci bir yan alana yönleniyor. İlk 5 -10 yıl temelleri atmak için saatlerce çalışmak gece-gündüz, yaz-kış ,hafta içi-hafta sonu kavramlarını yeniden tanımlamak işin doğasında var.

Şöyle düşünün; bir araba var ve artık direksiyonda siz varsınız. O araba siz sürdüğünüz sürece gidiyor ta ki direksiyonu başka birilerine verene kadar. Kendi işimizde böyle biz çalıştığımız sürece kazandırıyor( uzunca bir süre).

5- Satış ve pazarlama bilmeden asla yola çıkmayın…

Her geçen gün daha çok kadın hayallerini gerçekleştirmek, fırsatları değerlendirmek ve başarı duygusunu tatmak için kendi işini kurmaya karar veriyor.

Buraya kadar her şey çok güzel. Bununla birlikte birçoğu pazarlama ve satış konusunda hiçbir bilgi edinmeden, zihni durumu sağlamadan ve yetenek geliştirmeden bir süre devam ettikten sonra

– ‘Ben bu işi yapamıyorum ‘

– ‘İşimde iyi olduğum halde neden kazanamıyorum?’ diyerek ümitsizliğe düşüyor.(Olması gerekeni bilmeyenler)

Bazıları da ben işimi yapayım sunumu ve satışı başkaları yapsın anlayışı ile kendini avutuyor.( Öneminin farkında ama yapmaktan kaçanlar). Bugün kendi işinin sahibi, başarılı ve işinden iyi kazanan kime bakarsanız bakın Pazarlama ve Satış konusunda ustalaşmışlardır. (Elon Musk, Bill Gates..) Bununla birlikte bizim topraklarımızda Pazarlama ve Satış kelimelerinin toplumda ( hele ki kadınlarda) algısı oldukça negatif.

Şimdi ,bu iki kelime siz de neler çağrıştırıyor?

Pazarlama denince eskiden kapı kapı gezip tencere satan, aciz durumda insanlara yalvaran, sürekli konuşup kendini öven, yalan yanlış konuşan, satış denince ellerini ovuşturanlar, ikna kelimelerini kullanırken yüzünde sahte ve samimiyetsiz bir sırıtma olanlar, zorla istemediğinizi satanlar, sürekli peşinizde gezinen mağaza elemanları geliyorsa .

Hatta bu yazıda PAZARLAMA ve SATIŞ kelimeleri sizi çoktan rahatsız ettiyse iş kurmak ve devam ettirmek hayal… Çünkü negatif inançlarınız var. Önce bunları dönüştürmeyi öğrenmek , sonra günümüz dünyasında bu konulardaki yenilenmiş bilgileri bilmek ve hayata geçirmek çok önemli. Tüm bunlar bir gecede olmayacak elbette fakat öğrenilmeyecek ve yapılamayacak şeyler de değil.

Nereden mi biliyorum?

Yukardaki tüm negatif inançlara sahip biri olarak iş dünyasına girmiş, bir dönem çaresiz hissetmiş ve tüm bu süreçleri yaşayan yüzlerce de kadınla çalışmış olduğumdan.

Bir de söylemeden geçmeyeyim; kitap okuyarak, video seyrederek öğrenmek yıllar alıyor.

Evet işte bu beş noktayı okuduktan sonra tekrar soracak olsam! Şimdi bir daha düşünün hazır mısınız? Emin misiniz?

chev-down-white.svg
logo.svg
tr_TR