Kadınlar satışa bir de bu gözle bakın.

Kadınlar satışa bir de bu gözle bakın.
hamburger.svg

Satış, kadınların çoğunun zorla ikna etmek veya edilmek olarak algıladığı, dolayısıyla da rahatsız eden bir konu.

‘Satış bana göre değil’

‘Ben işimi yapayım ama satışı başka birisi yapsın’

‘Hayatta bir şey satamam’

cümlelerini muhtemelen bu sebeple çok duymuşsunuzdur.

Halbuki satış, piyasada bir değer oluşturan hizmet veya ürününüzü gerçekten ihtiyacı olan ve almak için istek duyan kişilere, para ile değiş-tokuş yaparak sunmaktır.

Elbette bu tanımın altında başka bilinmesi gereken çok konu var. Bununla birlikte, New York Times’ın uzun süre en çok satanlar listesinde kalan ‘The Go-Giver / Yolveren’ kitabındaki 5 Yasa, satışa yaklaşımınızı farklı açılardan göstererek daha da kolaylaştırabilir.

İşte bu 5 yasa

  • Değer Yasası: İşinizin değeri, ücretinde değil, başkalarına o iş ile ne kadar değer kattığınızdadır. ‘Bu iş para eder mi?’ yanlış soru. Bunun yerine ‘Bu iş ne kadar değer oluşturur?’ sorusu paradan önce değer katmaya odaklanmanızı sağlar.
  • Kazanç Yasası: Kazancınızı belirleyen, ne kadar çok insana, ne kadar yüksek kalitede hizmet ettiğinizde gizlidir. Özellikle hizmetin kalitesi oyun değiştiren ana taşlardan. Kaliteli işin her zaman alıcısı vardır. Dolayısıyla kimseye zorla satmaya gerek kalmaz.
  • Etki Etme Yasası: Etkiniz, ancak kendinizi düşünmeden önce diğer insanlar için değer oluşturduğunuzda ortaya çıkar. Yani sadece değer oluşturmak değil, her durumda önce müşteriniz için değer oluşturmak önemli. Böylece samimiyetiniz müşterilerinize yansıyacaktır. Not: Bu, başkalarının istediklerini yapıp kendinizi yok saymak değil, aksine en baştan kime hizmet edeceğinize net karar verdikten sonra müşterilerinizi hep öncelikli düşünmektir.
  • Özgünlük Yasası: Herkesten farklısınız. O zaman neden sadece size özgü özelliklerinizi müşterilerinize değerli bir hediye olarak sunmuyorsunuz?
  • Almaya Açık Olma Yasası: Önce gönülden vermeye sonrasında da aynı samimiyetle başkalarından almaya açık olmak. Verme- Alma bir döngüdür. Tıpkı nefes alıp vermek gibi. Biri durduğunda diğeri de durur. Döngünün tamamlanması için verdiğiniz kadar almaya da açık olmalısınız. Alacağınız, bazen samimi bir yardım, para, ödül yada takdir olabilir.

Maalesef bizim kültürümüzde vermek hoş görülürken, almak, acizlik olarak hissediliyor. Çoğu kadın ticari hayatta, doğal hakkı olanı bile isteyemiyor.

Özetle, geçmişte satış kelimesini duyduğumda kaçacak yer arardım. Yıllar içinde kendi üzerimde çalışmalarım, aldığım eğitim ve mentörlükler, yaptığım araştırmalar beni işimde bambaşka bir yere taşıdı. Tüm bunların üzerine okuduğum bu 5 Yasayı da uygulamak bana çok iyi geldi, ve belki de benzer durumdaki kadınlara bir katkı olur düşüncesiyle Sizinle paylaşmak istedim 🙂

chev-down-white.svg
tr_TR