Girişimcilikte Zihin Yapısı

Girişimcilikte Zihin Yapısı

Bir girişimciyi girişimci olmayanlardan ayıran en önemli nokta zihin yapısı, yani girişimci gibi düşünebilme becerisidir.

Girişimcilik, kendi işinizi kurma, sürdürme ve geliştirme süreciyken, girişimci zihniyeti bu hedeflere ulaşmanızı sağlayacak düşünme şekli, inanç yapısı ve dünya bakışıdır.

Arizona State Üniversitesi Carey İşletme Okulu eğitmeni Doç. Scott Livengood, “Bu zihniyetle; kişiler potansiyel olarak kârlı fırsatları tanıyabilir, önemli sorunlara yaratıcı çözümler üretebilir, riski değerlendirebilir veya en aza indirebilir, kritik kaynakları toplayabilir ve ilgili paydaşlara çözümler sunabilir” diyerek aslında konunun önemini özetliyor.

Her girişimcinin kendine özel yaklaşımı olmakla birlikte, başarılı girişimcilerin sorunlarla baş etmede, problem çözmede ve işi yönetmede ortak bazı düşünme sistemleri var.

Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

1- Dayanıklı esnektirler

Girişimcilik yolculuğu, beklenmediklerle dolu bir süreç. Bunu daha en başta kabul etmek önemli. Yolda ilerlerken bilinmezliklerle baş edebilme, duruma göre esnek ve uygulanabilir davranış sergileme, kendini hızlıca adapte edebilme ve tekrar devam edebilme yetenekleri girişimciyi negatif etkilerden korur.

Önemli olan yolda bulduklarınızla her durumda ilerlemeyi bilmeniz ve yola göre esnek kalabilmenizdir.

2- Hatalarla barışıktırlar

Her girişimci hata yapar. Gerçek girişimci ise kendine hata yapmak için izin verir.

Girişimciler başarısızlıktaki fırsatı görür ve hatanın bir öğrenme deneyimi olduğunu anlarlar. Dünyadaki her şeyin kötü bitmediğinin farkındadırlar. Durum üzerinde biraz düşünür, öğrendiklerini nasıl uygulayabileceklerini belirlerler ve bir sonraki adıma geçerler. Aslında, hatayı işleri için kaldıraç yapmayı çok iyi bilirler.

Bu onların risk tanımını da değiştirir. Risk almayı severler ve bilerek riske girerler çünkü başkalarının aksine onlar rahatsız olmakla rahattırlar.

3- Sorumluluk almayı bilirler

Yaptığınız her işte, önce kendi kontrolünüz altındakilere odaklanmak ve kontrolünüz altında olmayanları net belirlemek önemli. Böylece gereksiz durumlara enerjinizi vermezsiniz. Yolda çıkan her şeyin sorumluluğunu almak, etkili davranış sergileyebilmeyi sağlar. Ayrıca sorumluluk alan kişi çözüm odaklı yaklaşacağı için işler hızlı ilerler. Sorumluluk yoksa başarı da yoktur.

4- Başarı tanımları farklıdır

Aslında, girişimcilerin başarı tanımlarından daha çok başarısızlık tanımları fark oluşturur.

Başarı sadece başkalarının gözünde değil, kendi iç dünyalarında da hissedilmesi önemli bir duygu iken, başarısızlık başarılı olmak için neredeyse gerekli bir yoldur. Çünkü başarısızlık ne kadar çoksa  başarı o kadar yakındır.

“Her ‘hayır’ beni bir ‘evet’e yaklaştırır.”  Bu Amerikalı başarılı girişimci Mark Cuban’ın güzel bir sözüdür.

5- Güçlü yanlarını güçlendirirler

İnsanlar arasında genel eğilim, zayıf yönlerin geliştirilmesidir. Bununla birlikte başarılı girişimciler, güçlü yönlerini akıl almaz şekilde sağlamlaştırmaya odaklıdırlar. Bu onları hem işlerinde uzmanlaştırır hem de en önemli kaynaklarını sağlam tutar.

6- Geri bildirime açıktırlar

Geri bildirimi, hatta en acımasız eleştirileri nasıl yöneteceğini bilmek özel bir beceri. 

Bu konuda kimi, ne kadar dikkate alacağınızı belirleyen.

Başarılı girişimciler geri bildirimlerle büyümeye çok önem verdikleri için bunları alabilecekleri her ortamı değerlendirirler. Ayrıca eleştirileri de ustaca yönetebilme becerileri çok gelişmiştir.

7- Bolluk anlayışları vardır

Her şeyin var ve yeterli olduğu inancı, bir girişimciyi ayakta tutan en önemli düşünce şekli. Şu an var olanlar, ileride yok olacak olsa bile her zaman onun bir alternatifi vardır. Yani kaynaklar aslında sonsuz.

Buna inanmak, ileri doğru ümitvar olmayı sağlar. Ümit ise hep bir çözüm var hissini yaşatırken, tükenmişlik yaşamanızın önüne geçer.

8- Yeniliğe açıktırlar

‘Biz hep böyle yaptık, böyle kazandık’  gibi sabit fikirli yaklaşımlar işi öldürür.

Girişimcilikte ayakta kalmak ve sürdürülebilir olmak, yeniliklere uyum sağlamayla olur.

Hayatın getirdiği yenilikler neler ve bunları girişiminize nasıl yansıtabilirsiniz?” sorularının cevabı ara ara muhakkak aranmalı. Yoksa farkına bile varmadan girişimcilik sahnesinden silinirsiniz.

Ayrıca girişimciler, kendileri için yaş kaç olursa olsun yeni şeyler öğrenebilir ve yeni yetenekler geliştirebilir, hayat boyu öğrenmeye inanırlar.

Peki girişimci zihin yapısı gerçek bir ticaret insanı olmakta bu kadar önemliyse, siz girişimci zihin yapınızı nasıl geliştirirsiniz?

  • Öncelikle, net hedefler koyun. Sadece hayal etmek yetmez. Onu ölçülebilir ve açık olarak planlamalı, sonra hemen eyleme geçmelisiniz.
  • Karar verme pratiği yapın. Hızlı ve isabetli karar vermek için günlük, küçük işlerinizde denemeler yapın. Mesela uyanır uyanmaz beklemeden kalkın. Alışveriş yapmadan önceden kriter belirleyin ve alırken hızlı davranın. Zamanla isabetli karar verme yetiniz gelişecektir.
  • Farklılıklara açık olacağınız ortamlar oluşturun. Çok fazla ve farklı insanla görüşün, farklı mekânlarda bulunun, farklı tatlar tadın. Bu esnekliğinize çok iyi gelecektir. Hem şaşırmaya alışacak hem inovatif düşüneceksiniz.
  • Korkularınızla yüzleşin, onları kabul edin ve muhakkak uygun yöntemlerle çözün.
  • Kendinize kaliteli vakit ayırarak etkili sorular sorun. Derin düşünmeniz kaliteli cevaplar getirir.
  • Sürekli öğrenmeye açık olurken, her şeyi değil, hedeflerinize destek verecek konuları,  öğrenmeye vakit ayırın. Unutmayın, işiniz her zaman kişisel gelişim seviyenizle paralel gider.

Girişimci zihniyete sahip olmak bir gecede elde edeceğiniz bir konu değil. Önce farkındalık, sonra bol bol aksiyon alarak pratik gerektiriyor.

Ayrıca sizi desteklemeyen inançlarınızı fark edip dönüştürmeniz de bir süreç.

Bununla birlikte, “En etkili yöntem ne?” derseniz, deneyimli girişimcilerle olabildiğince birlikte olmak ve onlardan bütünsel olarak ilham almak. Sonra kendi üzerinize nasıl oturtabileceğinize bakmaktır.

tr_TR